De Belboom

Iedereen kan een zorgverlener zijn

Corona zorgt voor een opvallende paradox in onze samenleving. Terwijl we allen trachten om zo veel mogelijk afstand te houden, zijn we tegelijk ook op zoek naar meer verbondenheid. De enorme boost aan solidariteitsacties kleurt ons land hoopvol in. Iedereen wil zijn steentje bijdragen om dit mormel van een virus klein te krijgen.

Hoe we dat kunnen doen, is soms minder evident. We moeten immers zoveel mogelijk binnen onze vier muren blijven. En net die isolatie is juist een van de grote risicofactoren voor de komende weken. De mens is een gezelschapsdier en we kunnen menselijk contact niet wegzetten als een optioneel luxeartikel. Door onze sociale contacten kunnen we elkaar helpen bij kleine dagdagelijkse dingen en het belang ervan mogen we niet onderschatten. Kleine problemen die niet vroeg genoeg benoemd worden, kunnen immers snel etteren in het donker.

De mens is een gezelschapsdier en we kunnen menselijk contact niet wegzetten als een optioneel luxeartikel

De methodiek van de Belboom probeert hierop een antwoord te formuleren door de mazen van ons zorgnet zo fijn mogelijk te maken. We associëren mantelzorg vaak met het netwerk van familie en vrienden rond ouderen of zorgbehoevenden, maar eigenlijk heeft iedereen wel wat zorg nodig en kan bijgevolg iedereen mantelzorger zijn.

Door het principe van een donut-economie toe te passen op onze sociale contacten, is iedereen zorgverlener en zorgverkrijger tegelijkertijd. In zijn essentie neemt ieder binnen diens groep of vereniging de verantwoordelijkheid om een aantal mensen binnen die groep op te bellen op wekelijkse basis. De leden van de groep coördineren onderling wie naar wie belt en elke beller wordt ook zelf op diens beurt wekelijks door andere leden van de groep opgebeld.

Iedereen kan mantelzorger zijn

De Belboom kadert binnen de principes van de preventie: problemen aanpakken voor ze zich stellen zodat we ons zorgsysteem zo min mogelijk belasten. Naast de methodiek geeft de Belboom ook enkele do’s en don’ts voor gespreksvoering mee, alsook een korte lijst met gespecialiseerde instanties voor het geval je hulp nodig hebt bij wat je hebt vastgesteld.

Klik hier voor meer info of download meteen de pdf

Belboom.pdf

PDF - 4.6 Mb
Philipp Kocks

Philipp Kocks

Directeur communicatie, deMens.nu

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu