'De Inzichten' met David Van Reybrouck

Zondag 10 april op Eén om 12.15 uur

Herhaling: maandag 11 april om 14.20 uur en zaterdag 16 april om 11.25 uur.

En ook op VRT NU

“Als je een conflict begraaft, dan is dat tijdelijk comfortabel, maar op de lange duur heb je eigenlijk een landmijn begraven en vroeg of laat gaat die afgaan. Ik denk dat conflicten de essentie zijn van samenleven - dat kan je niet vermijden - maar je kan er wel voor zorgen dat je daarmee omgaat vooraleer dat het ruzies gaan worden, vooraleer het geweld gaat worden”, zegt David Van Reybrouck.

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt presentator Nic Balthazar de cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck. Niet enkel een van de toonaangevende denkers van zijn generatie, maar ook een toonzettend doener. Met het project van de G1000 creëerde hij een revolutionair platform voor democratische innovatie en meer burgerinspraak.

Met een brommertje, een pen en een schriftje doorkruiste hij Congo en Indonesië om er de wereldwijde bestsellers Congo en Revolusi over te schrijven. En dan wel duizend bevlogen lezingen en scherpe tussenkomsten te geven. Ondertussen houdt hij zich niet enkel meer bezig met hoe we in het verleden hebben gekoloniseerd zonder omkijken. Maar hoe we nu ook nog even bruut de toekomst van jonge generaties gaan koloniseren.

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten ​ ​

De 7 inzichten van David Van Reybrouck

  • Conflict begraven is een landmijn begraven.
  • Nieuwsgierigheid is een vorm van respect.
  • In de schaduw van verlies groeit helderheid.
  • Gemak vinden in ongemak, dat is de kunst.
  • Elk mens is een dorp, met veel vetes en soms een feest.
  • Wijsheid is belangrijker dan originaliteit.
  • Wij koloniseren de toekomst.

Het programma 'De Inzichten' werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

Hieronder een kort fragment (33")

 

Foto's © Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT NU

Gasten tot nu toe waren: klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT NU of te beluisteren als podcast.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu