'De Inzichten' met Elke Van Hoof

Zondag 6 maart op Eén om 12.15 uur

Herhaling: maandag 7 maart om 14.20 uur en zaterdag 12 maart om 11.25 uur.

En ook op VRT NU

“Iedereen heeft zijn mond vol over geestelijke gezondheid, welbevinden en ons goed voelen. Er is een hele business op gebouwd. Maar dat staat in schril contrast met als je aan mensen vraagt: ‘Hoe is het?’ Dan zeggen ze: ‘Goed’. Je mag daar vooral niet op zeggen: ‘Niet goed’, want dan krijgt iedereen een paniekaanval. En dan merk je toch wel dat wij in een maatschappij leven waar wij geen taal hebben om te zeggen ‘het is niet oké', terwijl het 'heel oké is om niet oké te zijn'", zegt Elke Van Hoof.

Nic Balthazar ontvangt Elke Van Hoof in De Inzichten. Elke Van Hoof is klinisch psychologe en gespecialiseerd in alles waar we vandaag mee te maken krijgen: trauma, stress en burn-out. Zij is niet alleen professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en bezielster van het Huis voor Veerkracht, ze is ook voorzitster van de werkgroep mentale impact van covid-19 in de Hoge Gezondheidsraad. En wat een korte sprint leek in maart 2020 werd een marathon van twee jaar. Elke Van Hoof vertelt hoe we weer de beste versie van onszelf kunnen worden en plezier vinden in het leven.

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten ​ ​

De 7 inzichten van Elke Van Hoof:

 • Het is oké om niet oké te zijn. ​
 • De coronacrisis heeft de welzijnskloof vergroot.
 • Je kan de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.
 • De leidinggevende is niet verantwoordelijk ​
  voor het geluk van zijn werknemers.
 • Geluk vind je zelfs in de donkerste tijden, ​
  als men maar niet vergeet het licht aan te doen.
 • Je balans bewaren kan je leren.
 • Maak je niet druk om wat anderen denken over jou. ​
  Zij maken zich vooral druk om wat jij denkt over hen.

Dit programma werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

Hieronder een kort fragment (36"): Het is oké om niet oké te zijn

Herbekijk op VRT NU

Gasten tot nu toe waren: schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexpert en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT NU of te beluisteren als podcast.

Foto ©Joke Goovaerts

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu