'De Inzichten' van Maaike Cafmeyer

Zondag 23 oktober op Eén om 10.15 uur

Herhaling: maandag 24 oktober om 14.20 uur en zaterdag 29 oktober om 11.25 uur. En op VRT MAX.

Soms moet er iets kapot om iets nieuws te kunnen maken. En ik heb dat voor mijzelf ook een plaats moeten geven. En wat bleek? Dat er heel veel mensen in de maatschappij ​ daarmee ook echt zaten te sukkelen. En dat gesukkel manifesteert zich enerzijds dat we niet weten hoe we ermee moeten omgaan. En anderzijds kwaadaardige reacties op internet en in mijn mailbox. Want waarom kan iemand zo boos zijn op mij? Terwijl die persoon mij niet echt kent? Dat zegt ook iets over de verschuiving van onze gender denk ik, maar ook de verschuiving van macht en mondigheid. Het feit dat ik daar nu met jou kan over praten. Dat was misschien drie jaar geleden ook niet mogelijk geweest."

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt presentator Nic Balthazar de grappigste actrice van West-Vlaanderen en omstreken: Maaike Cafmeyer. ​ Ze heeft na 20 jaar televisie en theater zelfs haar eigen reeks, Chantal, een politiechef met een heerlijke westhoek af. Een afgeleide eigenlijk van haar personage in Eigen Kweek. Maar de Ensor voor beste actrice won ze met haar dramatische rol als moordenares (of niet?) in de sublieme rechtbankreeks De Twaalf. Terwijl ze ook ongewild in de schijnwerpers kwam te staan in een ander, echt rechtbankdrama dat de fictie haast overtrof, het proces De Pauw.

Dit zijn 'De Inzichten' van Maaike Cafmeyer:

  1. Met humor kan je een situatie ontmijnen maar niet oplossen.
  2. Wie in de beerput roert staat in de stank.
  3. Beter gekwetst door de waarheid dan getroost door een leugen.
  4. Er is geen God. Als er toch een God is, is die te vinden in de muziek.
  5. Een vrouw is zoals de natuur, je komt tot volle bloei en ineens begin je te verwelken, bon … ik ga de kerstboom nog wat versieren.
  6. Het ergste moet nog komen.

De Inzichten werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

©Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

 Lees en kijk meer hier

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu