'De Inzichten' met Maaike Neuville

Zondag 5 juni om 12.15 uur op Eén

Herhaling: maandag 6 juni om 14.20 uur en zaterdag 11 juni om 11.25 uur.

En ook op VRT NU

“Ik denk dat er enorm veel troost te vinden is in het maken van films, in het maken van theater, in schilderijen en kunst. Ik kwam hier binnen in het huis van Victor Horta en ik werd echt stil en ik dacht: ​ Ja, dat is wat wij kunnen doen. Wij kunnen mensen stil maken. Wij kunnen mensen naar binnen doen keren en kunst heeft niet altijd een tastbare waarde. Maar moet alles een tastbare waarde hebben? Dat is de hele discussie. Wat voor rare machines zouden wij dan zijn? Dus de waarde van ontroering, ja, dat is wel waar ik voor op de barricades wil springen.”

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt presentator Nic Balthazar ​ actrice Maaike Neuville. Ze is niet alleen een begenadigd actrice, maar ook film- en theatermaker en een sterk dichter. Ze is bekend van straffe reeksen als Van Vlees en Bloed, Clan of De Dag . Recent vertolkte ze prachtrollen in de fictiereeksen zoals De Twaalf of Red Light District. Vorig jaar won ze nog een Ensor als beste actrice voor haar rol in de gevoelige film All of Us en voor het bijzondere Madame Bovary was ze genomineerd als beste actrice op het filmfestival van Milaan. In haar inzichten laat ze ons diep in haar hart kijken.

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten ​

Dit zijn de inzichten van Maaike Neuville

  • Een groot inzicht is er doorgaans vele kleintjes.
  • Ambities blokkeren je ambities.
  • Ik begrijp dat ik je niet begrijp.
  • Inademen is het grootste avontuur.
  • Je kan je niet voorbereiden op het leven.
  • Niemand kan je pijn doen, je kan je alleen aan iemand pijn doen.

Dit programma werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

 

Herbekijk op VRT NU

Gasten tot nu toe waren: schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT NU of te beluisteren als podcast.

Lees en kijk meer hier

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu