'De Inzichten' van Fleur Pierets

Zondag 20 november op Eén om 10.15 uur

Herhaling: maandag 21 november om 14.20 uur en zaterdag 26 november om 11.25 uur. En op VRT MAX.

"LGBTQIA+ … als daar nog een letter bijkomt, dat is prima! Kom maar bij ons, dat is natuurlijk het ding met buiten de norm te vallen, dat je je ook wil verenigen. Maar het betekent ook dat je een soort empathie hebt van … we mogen echt niemand achterlaten."

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt Nic Balthazar mensenrechtenactivist, kunstenaar, spreker en schrijver Fleur Pierets. Ze heeft de rode haren en het lef van haar heldin Pipi Langkous. Zo trok ze met haar vrouw Julian de wereld rond om te gaan trouwen in de 22 landen waar mensen van dezelfde sekse dat mochten. ​ 

Het stoutmoedige kunstproject werd uiteindelijk een beklijvend boek over verlies, want na het vierde huwelijk sterft haar geliefde aan een hersentumor. Maar nog steeds staat Fleur Pierets wereldwijd creatief op de barricades voor de rechten van wat men de LGBTQIA+ community noemt: ​ iedereen die qua sekse of liefde buiten de norm valt. Ze is net terug uit New York en haar strijd gaat moedig door.

Dit zijn de 7 inzichten van Fleur Pierets:

  1. Tijd heelt niet alle wonden.
  2. Het leven is. Punt.
  3. Moed is angst in beweging.
  4. Wees onbevreesd en compromisloos.
  5. Niemand is vrij tot iedereen vrij is.
  6. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. (Pipi Langkous)
  7. Het lijf is een politieke daad.

 

Foto's ©Joke Goovaerts

De Inzichten werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De Inzichten’.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu