'De Inzichten' van Frank Focketyn

Zondag 6 november op Eén om 12.15 uur

Herhaling: maandag 7 november om 14.20 uur en zaterdag 12 november om 11.25 uur. En op VRT MAX.

 

“Ik heb wel een bijzondere jeugd meegemaakt. Mijn moeder is heel lang ziek geweest. We waren elf toen ze ziek werd en achttien toen ze stierf. Zeven jaar heeft ze geleefd. Nochtans had de chirurg gezegd: we geven u maar drie jaar want het gezwel in uw hoofd, een tumor, is kwaadaardig. Maar door de kracht en het optimisme heeft ze dat echt zeven jaar volgehouden. We stonden daar heel dichtbij. En dat is opvallend: hoe dichter je bij iemand staat, hoe minder je de ernst van de situatie inziet. De situatie voelde zo vertrouwd. Ik heb heel veel zorg gedragen. Zorg dragen voor elkaar, dat is zo belangrijk."

 

De Inzichten is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

In het Brusselse Hortamuseum ontvangt presentator Nic Balthazar acteur Frank Focketyn. We kennen hem natuurlijk als acteur uit Het Eiland, ​ Vaneigens en In de Gloria. Maar hij is ook een groot film- en theateracteur. Zo kreeg hij - dit najaar - van de Acteursgilde op het prestigieuze TheaterFestival de prijs voor het meest gewaardeerde samenspel als filosoof Jean-Paul Sartre die samenspeelt met Sien Eggers als Simone de Beauvoir in het theaterstuk Sartre & de Beauvoir. Ze brengen het bekendste koppel van het Franse existentialisme tot leven.

Frank Focketyn kan gemakkelijk switchen tussen humor en ernst, maar de meeste inzichten krijgt hij als hij kikkers recht in de ogen kijkt. Want elke ochtend neemt hij – ijsbeergewijs – een duik in zijn vijver tussen de vissen en de kikkers en het is in die vijver dat hij tot rust komt en nadenkt over de zin van het leven.

Dit zijn 'De Inzichten' van Frank Focketyn:

Toeval bestaat.

Humor is altijd ernst.

De zin van het leven is het leven zelf.

Zonder plus en min knettert er niks.

Een zwemmer is een ruiter.

We moeten de wereld meer stront toewensen (une bonne merde).

Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niks weet.

 

De Inzichten werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in het Hortamuseum in Brussel.

©Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De Inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu