'De inzichten' van Johan Heldenbergh

Zondag 28 mei 12.10 uur op VRT 1

Herhaling: maandag 29 mei om 14.20 uur en zaterdag 3 juni om 11.25 uur. En op VRT MAX.

 “Hoe milder je bent voor iemand anders, hoe milder je kunt zijn voor jezelf. Omdat je jezelf dan beter begrijpt. Met als grote ‘maar’ daarbij, dat je wel het recht moet hebben om boos te worden af en toe.” 

'De inzichten' is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt presentator Nic Balthazar acteur en regisseur Johan Heldenbergh.

Magistraal speelt hij een Nederlandse majoor bij het drama van Srebrenica in Quo Vadis, Aida. In de Hollywood productie The Zookeeper's Wife speelt hij de mannelijke hoofdrol en dus de man van Jessica Chastain.

En toch zal hij bij ons nog wel even het bekendst blijven als de weinig nuchtere nonkel in De helaasheid der dingen. Of van de andere cinemaparel The Broken Circle Breakdown. Overigens naar een toneelstuk van zijn hand. 

 Filosoferen op zondag

“Het 'no future'-gevoel van jongeren over bijvoorbeeld de milieuproblematiek is immens. Veel groter dan toen wij jong waren. Ik geloof echt dat je jongeren, kinderen bij de hand moet nemen en hen stap voor stap moet introduceren in hoe de wereld eraan toe is.” 

Hoe kijkt Johan Heldenbergh naar het leven en welke lessen haalt hij daaruit.

Dit zijn de inzichten. 

 

1. Iedereen voert een gevecht waar je niets van afweet, dus wees mild. 

2. Vertrouw nooit leraars. 

3. Opvoeden is samen een toren beklimmen. 

4. Fierheid moet je verdienen. 

5. Woede over onrecht is de hoogste vorm van liefde. 

6. Leve de losers. 

7. Ga naar de sauna. 

 

 

Foto's © Joke Goovaerts

'De inzichten' werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: Documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu