'De inzichten' van Katleen Gabriels

Zondag 14 april om 12.10 uur op VRT 1

Herhaling: maandag 15 april om 14.20 uur en zaterdag 20 april om 11.20 uur. En op VRT MAX.

'De inzichten' is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

"Elke dag maken we keuzes en denken we na over ons gedrag en dat van anderen. ​
Wij zijn morele wezens en de technologie die ontwikkeld wordt, wordt gemaakt door mensen met waarden en normen. En die maken niet alleen functionele keuzes, namelijk correcte technologie, maar ook keuzes met morele impact."

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt Nic Balthazar moraal- en techniekfilosoof Katleen Gabriels. Zij staat in de frontlinie van een nieuwe wereld die zich met een duizelingwekkende snelheid ontwikkelt. Sociale media, Artificiële Intelligentie, virtuele werelden … in een werkveld vol eindeloze mogelijkheden gaat Katleen Gabriels op zoek naar de leidraad en grenzen. Wat betekenen de nieuwe technologieën voor onze samenleving? Moeten we bang of blij zijn?

Katleen schrijft boeken over hoe de digitale wereld ons leven bepaalt en de nieuwe regels voor robotica. Momenteel is zij professor aan de Universiteit van Maastricht en onderzoekt zij de mogelijkheden en valkuilen in een technologie die gisteren nog sciencefiction leek, maar vandaag een snel naderende realiteit.

"Kinderen gaan ook niet passief met technologie om. Die zoeken ook manieren om eraan te ontsnappen, zeker als ze preadolescent of puber zijn. Je kan je ook de vraag stellen welk beeld geef je mee aan je kind, dat de wereld alleen maar veilig is als je voortdurend verbonden bent?" ​

Katleen Gabriels studeerde Germaanse filologie en Moraalwetenschappen aan de ​
KU Leuven, Universiteit Gent en Universiteit van Helsinki. Ze promoveerde aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) met een onderzoek over moraliteit in de virtuele wereld (2014). Ze werkte ook als postdoctoraal onderzoeker (2014-2017) en universitair docent (2016-2017) aan de VUB. Nadien werkte ze als universitair docent aan de TU Eindhoven (2017-2018). Sinds 2019 is ze aan de universiteit van Maastricht verbonden.

Filosoferen op zondag.

Hoe kijkt moraalfilosoof Katleen Gabriels naar het leven en welke lessen haalt ze daaruit?

Dit zijn de inzichten:

  • Slechts door keuzes te maken, kan je vooruit gaan.
  • Zet in op inhoud en tijd. 
  • Slecht gedrag heeft slechte gevolgen nodig.
  • Neem jezelf niet als norm. 
  • Zoek naar betekenis en niet naar geluk. 
  • Filosoferen is leren sterven. (Cicero) 

De inzichten' werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

Foto's © Joke Goovaerts

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: criminoloog Christophe Busch, chef-kok Seppe Nobels, bio-ingenieur Valerie Trouet, fotografe Lieve Blancquaert, acteur en regisseur Johan Heldenbergh, documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu