'De inzichten' van Lieve Blancquaert

Zondag 5 november om 12.15 uur op VRT 1

Herhaling: maandag 6 november om 14.20 uur en zaterdag 11 november om 11.25 uur. ​
En op
VRT MAX

"De menopauze is echt een taboe. Ik heb dat zelf wel heel erg gevoeld. Het is zo'n verandering in uw lichaam, hormonaal gebeurt er zoveel. Het is even belangrijk en overweldigend als de puberteit. Er zijn zelfs vrouwen in mijn omgeving die het verzwegen aan hun man dat ze in de menopauze zitten, omdat ze bang waren om niet meer aantrekkelijk te worden gevonden. Ge zijt niet meer vruchtbaar. Ge zijt niet meer interessant. Er verandert zoveel."

'De inzichten' is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt presentator Nic Balthazar - jawel - zijn vrouw en fotografe Lieve Blancquaert.

Van kindsbeen af was Lieve gefascineerd door fotografie. Als jonge persfotograaf was ze getuige van enkele van de belangrijkste omwentelingen van de twintigste eeuw. Ze reisde een half leven lang de halve wereld rond om uiteindelijk ook in gevoelige televisiereeksen de meest essentiële momenten uit het leven vast te leggen: geboorte, liefde en afscheid.

Zo is ze binnenkort terug op VRT 1 met 'Het laatste portret' waarin ze mensen, die hun einde zien naderen, voor de laatste keer samen met hun geliefden portretteert.

Nic Balthazar kwam ooit voor haar lens te staan en zo kwam zij in zijn leven, zonder er uiteindelijk ooit nog weg te gaan. ​ 

 Filosoferen op zondag

"Het mysterie van mensen is fascinerend, vind ik. Wij zijn allen een vat vol vooroordelen en angsten. Wij identificeren ons met de mensen die we het best herkennen en die op ons gelijken. Dat vinden wij makkelijk. Maar van zodra iemand anders is, ja, dan roept dat angst op. En dat is dan dat vooroordeel dat in je hoofd zit."

 

Hoe kijkt Lieve Blancquaert naar het leven en welke lessen haalt zij daaruit?

Dit zijn de inzichten. 

1. Als vrouw is de strijd nooit gestreden.

2. Het is gezien, het is niet onopgemerkt gebleven.

3. Word verliefd op je onderwerp. ​ 

4. Elke mens is een ajuin. 

5. Je kinderen zijn je kinderen niet.

6. Ouder worden is ook een bevrijding. 

 

Foto's © Joke Goovaerts

'De inzichten' werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: acteur en regisseur Johan Heldenbergh, documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu