'De inzichten' van Valerie Trouet

Zondag 26 november om 10.15 uur op VRT 1

Herhaling: maandag 27 november om 14.20 uur en zaterdag 2 december om 11.20 uur. ​
En op
VRT MAX

"Het is heel belangrijk te weten dat binnen de klimaatcrisis de belangrijkste factor die ons tegenhoudt niet de technologie, niet het gebrek aan geld, niet het gebrek aan kennis is. Het is het gebrek aan maatschappelijke wil."

'De inzichten' is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt presentator Nic Balthazar bio-ingenieur en bomenprofessor Valerie Trouet.

Dit jaar werd Valerie Trouet wetenschappelijk directeur van het kersverse Belgisch Klimaatcentrum. Prof. dr. Valerie Trouet bestudeert al meer dan twintig jaar de klimaatverandering aan de hand van jaarringen van bomen. Wereldwijd wordt ze erkend als een van de topexperts op het vlak van dendrochronologie. In 2020 ontving ze de Jan Wolkers Prijs voor haar boek Wat bomen ons vertellen. Ze gaf 12 jaar les aan de universiteit van Arizona. 

Filosoferen op zondag.

"In de donkerste momenten, als de klimaatcrisis ook mij te veel wordt, dan vind ik het belangrijk om te kijken naar de dingen die wel vooruitgang aan het maken zijn. (...) Het helpt om naar de helpers te kijken, naar de dingen die wel werken, naar de goedheid van de mensheid, naar mensen die wel proberen vooruitgang te boeken."

Hoe kijkt Valerie Trouet naar het leven en welke lessen haalt zij daaruit?

Dit zijn de inzichten:

1. Er is immer licht, als we maar de moed hebben om het te zien. Als we maar de moed hebben om het te zijn. (Amanda Gorman – For there is always light, if only we're brave enough to see it. If only we're brave enough to be it.)

2. Het toeval is enkel gunstig voor wie erop is voorbereid. (Louis Pasteur)

3. Laat perfectie niet de vijand van het goede zijn.

4. Met je kwaad maken, overtuig je niemand.

5. Zoek naar de helpers. (Mister Rogers)

6. Aanwijzingen om een leven te leven: let op, wees verwonderd, vertel het verder. (Mary Oliver – Instructions for living a life: pay attention, be astonished, tell about it)

Foto's © Joke Goovaerts

'De inzichten' werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: fotografe Lieve Blancquaert, acteur en regisseur Johan Heldenbergh, documentairemaakster Karine Claassen, stand-upcomedian William Boeva, mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu