'De inzichten' van William Boeva

Zondag 26 februari op Eén om 12.15 uur

Herhaling: maandag 27 februari om 14.20 uur en zaterdag 4 maart om 11.25 uur. En op VRT MAX.

 

“Ik heb het geluk gehad dat ik uit de put ben kunnen kruipen. Ik heb nu de keuze. Ofwel zeg ik: succes, jongens, trek uw plan. Ofwel gooi ik een touwladder naar beneden en zeg ik: kom er ook uit.” 

'De inzichten' is een reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten over hun levensinzichten.

Op de hoogste verdieping van de Gentse Boekentoren ontvangt presentator Nic Balthazar stand-upcomedian William Boeva. Hij noemt zichzelf de grappigste dwerg van de Lage Landen. Hij is ook gekend als presentator van programma’s als Don’t Scream of Celebrity Car Match en als plezierig panellid. ​ 

Op dit moment staat hij op de planken in het theaterstuk Perpetuum Mobile over het faillissement van ambitie en vriendschap. 

En ondertussen komt hij met moed en verve op voor de rechten van mensen met een beperking. ​

“Je moet ook wel je deur open laten om gelukkig te blijven. Geluk moet altijd binnen kunnen in je huis vol emoties.” 

Filosoferen op zondag

Hoe kijkt William Boeva naar het leven en welke lessen haalt hij daaruit?

Dit zijn 'De inzichten' van William Boeva:

  • Je start met een beperking niet op nul maar op min één. ​ ​ 
  • Mens-zijn is een herberg. Elke dag komen er nieuwe gasten. ​ ​ 
  • Je kan pas uit een put beginnen te klauteren als je klaar bent met vallen. ​ ​ 
  • Mensen met een beperking staan nog op het perron. ​ ​ 
  • Liefde is de ander wapens geven om jou kapot te maken. ​ ​ 

 “Ik herinner mij een moment dat ik wakker werd met een heel beklemmend gevoel van: ik wil hier niet zijn. En ik had ook niks meer om naar uit te kijken. Ik voelde geen vreugde meer. Ik heb daar dan heel lang over zitten nadenken. Gewoon ’s nachts, in het donker. Tot ik besefte: ze gaan niet aan mijn deur komen aanbellen met een pakketje geluk. Dat geluk moet ik zelf ergens gaan zoeken en halen. Ik ga tegen muren botsen, of ik ga het misschien niet vinden. Maar dan heb ik het tenminste geprobeerd. En die idee heeft voor mij wel een zekere lichtheid gecreëerd.” 

'De inzichten' werd samen met deMens.nu ontwikkeld als vrijzinnig humanistisch alternatief op de televisie naast de erediensten.

De opname van de aflevering vindt plaats in de Boekentoren in Gent.

 

©Joke Goovaerts

Herbekijk op VRT MAX

Gasten tot nu toe waren: mensenrechtenactivist, kunstenaar en schrijver Fleur Pierets, acteur Frank Focketyn, actrice Maaike Cafmeyer, actrice en regisseuse Maaike Neuville, schrijver en cultuurhistoricus David Van Reybrouck, klinisch psychologe Elke Van Hoof, schrijver en politicus Jan Terlouw, triatleet Marc Herremans, klimaatexperte en weervrouw Jill Peeters, actrice en juriste Lien Van de Kelder, politicoloog Jonathan Holslag, filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem, strafpleiter Christine Mussche, fertiliteitsexperte Petra De Sutter, oorlogsverslaggever Rudi Vranckx, humorist Geert Hoste, oncoloog Wim Distelmans, gynaecologe Marleen Temmerman en VUB-rector Caroline Pauwels.

De vorige afleveringen zijn nog steeds online beschikbaar. Ze zijn integraal te bekijken op VRT MAX of te beluisteren als podcast.

Lees meer over ‘De inzichten’ of bekijk enkele quotes op de playlist

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu