Freedom of Thought Report 2022

Situatie van niet-gelovigen in de wereld

Op 8 december 2022 lanceert Humanists International, de internationale koepel van humanistische verenigingen, de elfde editie van het Freedom of Thought Report. Het rapport bestudeert de situatie op het gebied van wetgeving en mensenrechten voor humanisten, atheïsten en niet-religieuzen over de hele wereld.

In het jongste Freedom of Thought Report wordt het verband tussen het niveau van staatssecularisme en de discriminatie waarmee niet-religieuze mensen worden geconfronteerd, dieper onderzocht.

Volgens de Verklaring over secularisme, aangenomen door de algemene vergadering van Humanists International in 2017 in Londen, zijn er drie hoofdbeginselen van secularisme: staatssecularisme moet vrijheid voor iedereen garanderen, ook voor gelovigen; secularisme moet vrijheid van denken en meningsuiting waarborgen; secularisme moet inclusief zijn.

Uit het onderzoek van Humanists International blijkt dat slechts vier procent van de wereldbevolking leeft in samenlevingen die echt seculier te noemen zijn.

“Het rapport van dit jaar levert het bewijs van duidelijke en systematische discriminatie van humanisten en niet-religieuzen, en die discriminatie komt het meest voor in landen met minder staatssecularisme. Staatssecularisme lijkt een voorwaarde te zijn voor het volledige genot van het recht op vrijheid van godsdienst of overtuiging”, aldus Andrew Copson, voorzitter van Humanists International.

Volgens het onderzoek leeft zeventig procent van de wereldbevolking in landen waar de uiting van humanistische waarden ernstig wordt onderdrukt en waar de volledige verwezenlijking van iemands recht op vrijheid van godsdienst of overtuiging onmogelijk is. Het resultaat? Strenge straffen voor afvalligheid, een grotere kans op het voortbestaan van schadelijke traditionele praktijken, en religieus nationalisme dat conservatieve waarden in de samenleving verankert.

In tien hoofdstukken toont het rapport aan dat het secularismebeginsel over de hele wereld steeds verder wordt uitgehold, waardoor de bescherming van de mensenrechten afneemt. Tegelijk wijst het rapport er ook op hoe extreme handhaving van de zogenaamde ‘neutraliteit’ in naam van het secularisme de rechten van anderen kan aantasten.

Het rapport legt de schadelijke sociale en politieke gevolgen bloot van beide uitersten van het spectrum van secularisme en het onderschrijft de stelling van Humanists International dat echt secularisme, dat iedereen omvat, “de beste benadering van politiek en het ordenen van staten is, en dat het bewezen heeft een groter potentieel voor menselijke vrijheid, geluk en gelijkheid te hebben dan alle andere politieke regelingen in de geschiedenis.”

 

Lees het FOT Report editie 2022

 

Meer informatie over het FOT Report en Humanists International op:

fot.humanists.international en humanists.international

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu