#FreeMubarakBala

Het verzoekschrift inzake fundamentele basisrechten voor Mubarak Bala wordt op 15 oktober gehoord in het hooggerechtshof van Abuja in Nigeria. De advocaten van Bala vragen dat het land zijn eigen grondwet en de relevante internationale verdragen naleeft door hem een eerlijk proces te gunnen en het recht op vrijheid van denken en expressie te garanderen.

Mubarak Bala, de voorzitter van “the Humanist Association of Nigeria”, werd op 28 april in Kaduna in het Noorden van Nigeria gearresteerd voor ‘blasfemie’. Sindsdien zit hij vast in de gevangenis zonder aanklacht. Tot voor kort werd hem elk contact met de buitenwereld verhinderd.

Op 7 oktober kregen humanisten wereldwijd te horen dat Mubarak Bala eindelijk, na vijf lange maanden isolatie, een advocaat mocht spreken. Die toegang werd hem gegeven nadat geruchten de ronde deden dat Bala zou vermoord geweest zijn.

James Ibor, die het juridisch team van Mubarak Bala aanstuurt, had het volgende te zeggen:

“Mubarak kon onlangs met mijn collega spreken. Hij gaf aan dat andere gedetineerden dreigen hem te vermoorden als hij zich niet tot god zou keren. Hij leeft nu in constante angst voor zijn eigen leven en dat van zijn vrouw en kind.”

Humanists International

De eisen van Humanists International zijn duidelijk: Bala moet officieel worden aangeklaagd of anders dient hij vrijgelaten te worden. Indien hij aangeklaagd wordt dan moet hij naar een neutrale locatie overgebracht worden waar het recht op een eerlijk proces gegarandeerd kan worden.

Humanists International is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor mensen als Bala. Mensen die in onveilige situaties zitten doordat ze zich uitten als humanist of niet-gelovig.

Philipp Kocks

Philipp Kocks

Directeur communicatie, deMens.nu

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu