Meer dan 10.000 kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel kiezen voor een lentefeest of feest vrijzinnige jeugd.

In 2019 zullen maar liefst 10 547 kinderen en jongvolwassenen hun lentefeest of feest vrijzinnige jeugd vieren. Deze feesten, kaderend binnen de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing, worden dus alsmaar populairder. Het aantal kinderen en jongvolwassenen die hun lentefeest of feest vrijzinnige jeugd vieren is op negen jaar tijd bijna verdubbeld.

Overal ter wereld en in elke cultuur worden er feesten georganiseerd bij de overgang van de ene levensfase naar de andere. Ook binnen de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing is dit het geval en deze overgang wordt met een lentefeest of een feest vrijzinnige jeugd gevierd.

Het lentefeest zet kinderen uit het eerste of tweede leerjaar in het zonnetje. Hun zin voor zelfontdekking en kritische geest wordt beetje bij beetje aangewakkerd tijdens de lessen niet-confessionele zedenleer. Het feest vrijzinnige jeugd geeft twaalfjarigen die dat levensbeschouwelijk vak volgen dan weer de mogelijkheid om op een feestelijke manier hun overgang van kind naar jongvolwassene zin en kleur te geven.

Deze vrijzinnig humanistische feesten zijn al jaren in opmars en dit is mede te danken aan de leerkrachten niet-confessionele zedenleer. Zij zijn de sleutelfiguren in de voorbereiding en vormgeving rond deze vieringen. De leerkrachten werken met de leerlingen rond vrijzinnig humanistische thema’s en geven de plechtigheden een vorm en inhoud die aansluit bij de leefwereld van de kinderen en jongeren. Ook de secularisering van de samenleving past goed bij de waarden die deze feesten belichamen.

Lentefeest en feest vrijzinnige jeugd in cijfers

In 2019 vieren in heel Vlaanderen en Brussel 10 547 kinderen en jongeren hun lentefeest en feest vrijzinnige jeugd. In 2010 vierden 5 429 kinderen en jongeren deze feesten. Op negen jaar tijd is dit aantal dus bijna verdubbeld.

Ten opzichte van vorig jaar zijn vooral het aantal lentefeesten gestegen, onder andere in Antwerpen, Brussel, Limburg en Oost-Vlaanderen. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams- Brabant waren de feesten vrijzinnige jeugd populairder dan het jaar voordien.

Freddy Mortier

Freddy Mortier

Ondervoorzitter, deMens.nu/ Unie Vrijzinnige Verenigingen

 

Communicatie

Communicatie

deMens.nu

 

Meer weten?

Op het online platform: www.lentefeest.be

Op de website van het Humanistisch Verbond

Op de website van deMens.nu

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu