Nieuwe 'Verklaring van Modern Humanisme' gelanceerd

70 jaar internationaal humanistische beweging

In augustus 2022 viert Humanists International zijn 70ste verjaardag. Van 1952 tot 2019 was de koepelorganisatie bekend als International Humanist and Ethical Union. De organisatie werd opgericht in 1952 in Amsterdam.

Ter gelegenheid van die 70ste verjaardag is een nieuwe Verklaring van Modern Humanisme gepubliceerd, waarin de fundamentele beginselen van het humanisme worden verwoord. De verklaring werd tijdens de Algemene Vergadering van 2022 democratisch herzien en goedgekeurd door de leden en geassocieerden van Humanists International.

 

Anne-France Ketelaer, Algemeen directeur bij deMens.nu en Vicepresident bij Humanists International:

"De geactualiseerde Verklaring van Amsterdam is voor onze organisatie een ontzettend belangrijke inspiratiebron. Onze aandacht blijft steevast uitgaan naar de vele plaatsen in de wereld waar humanisten en vrijdenkers bedreigd worden. Plaatsen ver weg, maar soms ook akelig dicht bij huis. deMens.nu zal zich ook in de toekomst, samen met zijn internationale partners, blijven engageren voor solidariteit, mensenrechten en humanistische waarden. En dat zowel in Vlaanderen, Brussel als wereldwijd."

 

Gary McLelland, Chief Executive Humanists International:

"Humanistische overtuigingen en waarden zijn zo oud als de beschaving en hebben een geschiedenis in de meeste samenlevingen over de hele wereld. Het moderne humanisme is het hoogtepunt van die lange tradities van nadenken over betekenis en ethiek, de bron van inspiratie voor velen van 's werelds grote denkers, kunstenaars en humanisten, en is verweven met de opkomst van de moderne wetenschap. Als wereldwijde humanistische beweging streven wij ernaar alle mensen bewust te maken van de essentie van het humanistische wereldbeeld, die is samengevat in onze Verklaring van Modern Humanisme."

 

In 1952, op het eerste World Humanists Congress, werden de oprichters van de koepelorganisatie het eens over een verklaring van de fundamentele principes van het moderne humanisme. Zij noemden het De Verklaring van Amsterdam. Natuurlijk is de wereld sindsdien aanzienlijk veranderd, en in overeenstemming met de democratische en progressieve waarden van de organisatie en de beweging, is de verklaring in de loop der jaren herzien en bijgewerkt. Hoewel meningen en definities van humanisme enigszins kunnen verschillen van persoon tot persoon, of tussen organisaties en groepen, werd De Verklaring van Amsterdam aangenomen door alle leden en geassocieerden van Humanists International.

 

Bekijk De Verklaring van Modern Humanisme (Engels)

Lees De Verklaring van Modern Humanisme

 

Over Humanists International

Humanists International is de wereldwijde koepelorganisatie van de humanistische beweging en verenigt een diverse gemeenschap van niet-religieuze organisaties en individuen. De organisatie bestaat uit meer dan 130 onafhankelijke humanistische, atheïstische, rationalistische, sceptische, vrijdenkende en ethische cultuurorganisaties uit meer dan 60 landen.

“Geïnspireerd door humanistische waarden, zijn wij optimistisch voor een wereld waarin iedereen een waardig en vervullend leven kan hebben. Wij bouwen, ondersteunen en vertegenwoordigen de wereldwijde humanistische beweging en werken aan de verdediging van mensenrechten en secularisme.”

Ga naar de website van Humanists International

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu