Onder Embargo tot 31/3: Niet elke reis is een vakantie
Op maandag 31 maart lanceert deMens.nu een nieuwe campagne over Compagnon en op donderdag 3 april een open brief in het kader van 35 jaar Abortuswetgeving.

1 op 5 vrouwen maakt een abortus mee in haar leven. Jaarlijks reizen 400 vrouwen naar Nederland voor een zwangerschapafbreking na 12 weken. Compagnon vrijwilligers begeleiden deze vrouwen. Deze nieuwe campagne is een kans om niet alleen de Belgische abortuswetgeving te hervormen, maar ook om fundamentele rechten zoals de zelfbeschikking van de vrouw te versterken.
Het is haar lichaam en haar keuze.
Op maandag 31 maart lanceren we een nieuwe sociale media campagne met onder andere een video en foto’s van Lieve Blancquaert en Jan Jaap van der Wal.
(privélink) Hi-Res portretten (c)Lieve Blancquaert(privélink) Video met Lieve Blancquaert en Jan Jaap van der Wal
De website www.mijnlichaam.be zal maandag ook definitief online gaan. We roepen eenieder op om een brief naar hun lokale politieker te schrijven met de vraag “Hanteer de parlementaire vrijheid en maak de Compagnons overbodig.”
Op 3 april, de viering van 35 jaar Abortuswetgeving, lanceren we een open brief gericht aan zij die ons land besturen met dezelfde boodschap. Momenteel hebben al +70 organisaties (lidverenigingen van deMens.nu, van LUNA, van de abortusliga maar ook studentenverenigingen, zorgverstrekkers,..) deze brief ondertekend.

Urgentie van het probleem
De campagne heeft een helder doel: de Belgische abortuswetgeving moderniseren door de wettelijke termijn te verlengen naar het niveau van Nederland en de verplichte reflectietermijn volledig af te schaffen. Daarnaast is het cruciaal om abortus maatschappelijk te normaliseren, publieke steun te mobiliseren en politieke besluitvormers onder druk te zetten om snel actie te ondernemen.
Een ander doel is het verminderen van het stigma rondom abortus door de nadruk te leggen op autonomie en waardigheid. 1 op 5 vrouwen maakt doorheen haar leven een abortus mee. Wij geloven dat elke vrouw de vrijheid moet krijgen om te kunnen beslissen over het voldragen of het al dan niet beëindigen van een zwangerschap. Elke Compagnon passagier heeft bovendien zijn eigen verhaal met persoonlijke beweegredenen en meer.
“We willen ervoor zorgen dat vrouwen tijdens deze moeilijke tijd niet alleen staan. Deze oplossing kan geen vervanging zijn voor broodnodige hervormingen.” Compagnon coördinator Anton Van Dyck
Jaarlijks reizen gemiddeld 400 Belgische vrouwen naar Nederland voor een abortus, omdat de Belgische wet na 12 weken zwangerschap geen ingreep meer toestaat. Ondanks een politieke meerderheid sinds 2014 voor hervorming, blijven wetsvoorstellen geblokkeerd. Vrouwen betalen de prijs voor deze politieke stilstand. Met het begeleidende project Compagnon klinkt de roep om hervorming eens zo luid.
De afgelopen tien jaar werden al duizenden vrouwen getroffen door deze beleidsimpasse. Het wettelijk kader in België is toe aan een herziening. Mensen moeten vaak ver reizen, en de kosten voor een behandeling in Nederland kunnen oplopen tot 1.400 euro. Bovendien biedt het Nederlands systeem slechts een beperkte psychosociale omkadering. Vaak gaat het om mensen die zich net dan op een broos ogenblik in hun leven bevinden.
De missie van Compagnon is mensen in een kwetsbaar moment discreet, waardig en veilig begeleiden. Compagnon is een netwerk van mensen die geloven in keuzevrijheid, menselijkheid en solidariteit. Onze overbodigheid is ons hoogste doel.
Meer info, te citeren mits onze toestemming.
PDF 606 KB
Contacteer me gerust voor meer informatie, voor het gebruik van fragmenten uit bovenstaand document, een reportage of een interview met één van onze Compagnon medewerkers, experten, vrijwilligers,.. :