Op 21 juni vieren vrijzinnig humanisten Wereldhumanismedag

Op 21 juni, de langste dag van het jaar, vieren vrijzinnig humanisten van over heel de wereld Wereldhumanismedag.

De symboliek spreekt voor zich: de overwinning van het licht op de duisternis, wat door humanisten vertaald wordt als de overwinning van de rede en wetenschappelijke kennis op de dogma’s van het geloof en irrationele veronderstellingen van bijgeloof en mythe.

Al sinds de jaren tachtig delen humanisten wereldwijd de positieve waarden van het humanisme: individuele vrijheid, maatschappelijke solidariteit en fundamentele gelijkheid.

 

Vrijzinnig humanisme in tijden van AI

In zijn boodschap n.a.v. deze vrijzinnig humanistische feestdag onderstreept Freddy Mortier, voorzitter van deMens.nu, het belang van vrijzinnig humanisme in tijden van AI:

“Deze nieuwe systemen dagen ons uit om na te denken over wat het betekent om mens te zijn. Dat computeralgoritmen vervelende taakjes van ons overnemen, vinden we niet erg. Maar deze allernieuwste toepassingen blinken uit in wat mensenwerk lijkt, maar het niet is. Hun werk lijkt zelfs creatief, maar is veel sneller gefikst. Met enkele gerichte vragen, produceer je vandaag in luttele seconden een illustratie, foto, muzieknummer tot zelfs een heel boek. En het wordt nog veel pijnlijker waar machines geen boek schrijven, maar beslissingen nemen: om jongeren toe te laten tot hoger onderwijs of om gericht wapens in te zetten.” - Freddy Mortier

Lees de volledige boodschap

Prijs vrijzinnig humanisme

Op woensdag 21 juni 2023 om 19u30 wordt in kunstencentrum Bozar voor de 18de keer de Prijs Vrijzinnig Humanisme uitgereikt. Laureaten zijn Patsy Sörensen en Payoke vzw.

De Prijs wordt toegekend ‘omwille van een levenslange inzet voor “the right to have rights” (Hannah Arendt), de rechten van kwetsbare en onderdrukte mensen, in het bijzonder de rechten van prostituees en slachtoffers van mensenhandel’ (uit de motivatie van de Jury).

Meer info

Bloem van een mens

Op woensdag 21 juni 2023 delen vrijzinnige medewerkers en vrijwilligers meer dan 20.000 bloemetjes uit in verschillende woonzorgcentra en ziekenhuizen in de provincie Antwerpen. Ook in de provincie Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden dit jaar bloemen uitgedeeld.

Met deze actie willen we onze medemens in de bloemetjes te zetten, ook zij die soms wel eens vergeten worden.

Meer activiteiten op en rond Wereldhumanismedag


 

Vrijzinnig humanisme?

 

Vrijzinnig humanisme is een levensbeschouwing gericht op vrijdenken, zingeving en menswaardigheid. De rechten van de mens zijn ons referentiekader. Het geloof in de mens staat centraal.

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra.

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu