Raymonda Verdyck is verkozen tot nieuwe voorzitter van deMens.nu

De algemene vergadering van Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw heeft ​Raymonda Verdyck vandaag met overgrote meerderheid verkozen tot voorzitter van deMens.nu, de Nederlandstalige koepelorganisatie van vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel.

Raymonda Verdyck wil met dit mandaat de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing nadrukkelijker op de kaart zetten. Ze treedt daarmee in de voetsporen van haar voorganger Freddy Mortier, hoogleraar ethiek aan de UGent die zes jaar lang voorzitter is geweest en nu aanblijft als erevoorzitter.

Dit mandaat is een verderzetting van haar rijkelijk gevulde carrière en een erkenning voor al het werk dat ze deed vanuit haar humanistische overtuiging. Ze is bij het brede publiek voornamelijk bekend voor haar inzet voor het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Interview en Biografie Raymonda Verdyck.docx

DOCX - 177 Kb
“Ik wil de vrijzinnige gemeenschap meer naar buiten positioneren rond die ethische thema’s die ons allemaal aanbelangen, zoals de wetgeving inzake abortus en euthanasie, maar evenzeer over thema’s rond onderwijs, mensenrechten en menselijke waardigheid.”
Hi-res foto's Raymonda Verdyck
“In het onderwijs staan de levensbeschouwelijke vakken ter discussie. In de lessen NCZ niet-confessionele zedenleer worden leerlingen vertrouwd gemaakt met de waarden waarvoor wij staan, wordt zo (rechtstreeks en onrechtstreeks) de binding ​ gelegd met de vrijzinnige gemeenschap en de interesse gewekt. Onze leerkrachten levensbeschouwing zijn vaak ook brugfiguren over levensbeschouwingen heen en dragen zo bij tot het leren samenleven tussen de leerlingen. Hier wil ik het nodige doen om, samen met de betrokkenen, de verdediging voor het behoud op te nemen.”

23 maart: Internationale Dag van het Atheïsme

23 maart van elk jaar is uitgeroepen tot World Atheist Day #Atheistday om het atheïsme te normaliseren, het grondrecht op vrijheid van godsdienst te verdedigen en solidair te zijn met de vele atheïsten over de hele wereld die vervolgd worden voor hun niet-geloof. Vrijzinnig humanisten sluiten zich aan bij dit initiatief. Ben ik nu atheïst, agnost of ietsist?

23 maart 2024: We herdenken ook het overlijden van holocaust-overlevende Regine Beer

Op 23 maart 2014 overleed de 93-jarige Regine Beer. Ze was als gevangene KZ A 5148 één van de laatste overlevenden van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in 1945. In 1993 ontving zij de Prijs van het Vrijzinnig Humanisme voor haar jarenlange strijd tegen het fascisme en tegen xenofobie. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt op 21 juni, de Internationale Dag van het Humanisme.


deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is de koepel van 35 huizenvandeMens en van evenzovele vrijzinnig humanistische lidorganisaties waaronder het Vermeylenfonds, Willemsfonds, het Humanistisch Verbond, en vele anderen. Samen met het Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België.

In het huisvandeMens kan je terecht voor vrijzinnig humanistische plechtigheden, gesprekken over levensvragen, zingeving en zelfbeschikking, gemeenschapsvormende activiteiten en vrijwilligerswerk. Je vindt er ook informatie over waardig levenseinde en wilsverklaringen, levensbeschouwelijke onderwerpen, lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd.

Patricia Van de Velde

Patricia Van de Velde

Dir. Externe relaties & Woordvoerder, deMens.nu

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu