Rede is Vrede - 21/12 in Mechelen
Op 21 december vieren we de Winterzonnewende*, het schoolvak Niet-confessionele Zedenleer, de inzameling van 10.000 papieren kraanvogels met evenzovele "redenen voor vrede" en de rituele opening van het huisvandeMens Mechelen.
Op 21 december voorzien we meerdere publieksactiviteiten in Mechelen als slotevent van de "Rede is Vrede" campagne: Vanaf 14u zijn er begeleide wandelingen, boottochten, speurtochten en live uitvoeringen van het hoorspel "Vrede is de mooiste kleur" door Warre Borgmans en Pascale Platel in het Hannah Arendt Instituut (Zoutwerf 5). Leerkrachten en leerlingen Niet-confessionele Zedenleer hebben tijdens hun kritische lessen over oorlog, 10.000 papieren kraanvogels** gevouwen met evenzovele "redenen voor vrede" erop geschreven bv."Ik hou niet van ruzie. Iedereen moet veilig kunnen zijn". Deze kraanvogels worden ingezameld en gebruikt in de rituele opening van het huisvandemens Mechelen om 17u (Grote Markt 14), bijgestaan door Raymonda Verdyck, voorzitter van deMens.nu en Bart Somers, burgemeester van Mechelen. Om 17u30 verhuizen we naar het Vrijzinnig Centrum de Schakel (Steenweg 32) aan de overkant voor een receptie en een bezoek aan de fototentoonstelling over Hiroshima.
Met deze publieksactiviteiten willen we alle leerkrachten en de meer dan 130.000 leerlingen die vandaag Niet-confessionele Zedenleer volgen een hart onder de riem steken sinds het nieuwe Vlaams regeerakkoord en de onduidelijke plannen rond de levensbeschouwelijke vakken (LBV). In het Vlaamse regeerakkoord staat dat leerlingen in het officieel onderwijs niet langer apart les krijgen over hun eigen levensbeschouwing. In plaats daarvan wil men twee uur per week interlevensbeschouwelijke dialoog invoeren, waarin verschillende overtuigingen samen besproken worden.
Als vrijzinnig humanistische gemeenschap hebben we hier veel vragen over. Hoe kun je een goed gesprek voeren over verschillende overtuigingen als je geen ruimte hebt om eerst te leren over je eigen levenswandel? En hoe ga je dat praktisch organiseren? Bovendien gebeurt dit alleen in het officieel onderwijs, terwijl het katholieke net hetzelfde blijft. En wat dan met het evenwicht tussen verschillende levensbeschouwingen in ons land? Onze grondwet poneert dat de vrijheid van levensbeschouwelijk onderwijs beschermd is (artikel 24), en dit artikel kan op federaal niveau niet zomaar worden aangepast. Gaat dit leiden tot juridische problemen bij het Grondwettelijk Hof?
"Wij staan voor levensbeschouwelijk onderwijs vanuit de levensbeschouwing, niet over de levensbeschouwingen. We staan voor onze eigenheid: niet-confessionele zedenleer en al het moois dat ons vak voortbrengt." – Raymonda Verdyck, voorzitter van deMens.nu
Wij hopen u op 21 december te mogen verwelkomen bij één van deze vele activiteiten in Mechelen. We bieden u de gelegenheid om met Raymonda Verdyck of met leerkrachten en leerlingen te spreken. Gelieve me een berichtje te laten, mochten we u verwachten.
Alvast hartelijk bedankt, Met vriendelijke groeten,
Patricia Van de Velde
*De winterzonnewende is een belangrijke feestdag voor vrijzinnig humanisten. Het is de dag met de kortste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. De terugkeer van het licht is niet enkel een meteorologisch fenomeen, maar heeft ook een grote symbolische waarde. Dit is een uitgelezen moment om stil te staan hoe onze kernwaarden, redelijkheid en medemenselijkheid, kunnen bijdragen aan een vredevolle samenleving.
**De kraanvogel staat symbool voor vrede en voorspoed. Een Japanse legende vertelt dat als iemand duizend origami-kraanvogels vouwt, een wens vervuld zal worden. Ze is vooral bekend van een meisje dat duizend kraanvogels probeerde te vouwen in de hoop te genezen van leukemie veroorzaakt door de atoombom op Hiroshima.