De inzichten van …

Vrijzinnig humanistisch alternatief op zondagochtend op één

In 2018 heeft de publieke omroep in overeenstemming met deMens.nu een format uitgewerkt waarin de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing aan bod kan komen. Het gaat voorlopig om vier uitzendingen per jaar op zondagochtend op één, en dit vanaf maart 2019. De eerste uitzending is gepland op 10 maart op één op zondagochtend. Er werd gekozen voor een zinnig gesprek met gesprekspartners die een ideologisch verhaal kunnen vertellen met waarden waarvoor vrijzinnig humanisme staat. Lees het gezamenlijk persbericht van VRT en deMens.nu.

 

Bekijk het ook op de website van vrt.be
Bekijk het ook op de website van vrt.be

De erediensten en het zingevend aanbod zondagvoormiddag op Eén worden vanaf zondag 10 maart uitgebreid met De inzichten van… Dit is een nieuwe reeks van diepgaande gesprekken met inspirerende gasten uit Vlaanderen die vanuit hun levenservaring inkijk geven in hun inzichten in het leven. Nic Balthazar is de presentator en als luisterend oor ook facilitator van dit programma.

Vub-rector Caroline Pauwels eerste gast in nieuw zingevend programma

Vanuit De Krook in Gent bijt voor de eerste aflevering gast Caroline Pauwels de spits af. Zij is niet alleen rector van de Vrije Universiteit Brussel, filosoof en hoogleraar Communicatiewetenschappen maar ook de bezieler van Difference day als onderdeel van de internationale dag van de persvrijheid. Want Caroline Pauwels maakt zich ernstig zorgen over de vrijheid van meningsuiting overal in de wereld.

Rector Pauwels noemt zichzelf een “possibilist”. “Weg met het pessimisme en leve het possibilisme en het vooruitgangsoptimisme”, zegt ze hierover. Over de impact van de artificiële intelligentie waar al zo veel doemdenken over bestaat zei Caroline Pauwels het volgende:

“De Israëlische historicus Yuval Noah Harari waarschuwt ons voor de impact van artificiële intelligentie. Harari zegt dat we binnenkort zullen moeten aanvaarden dat allerlei kennissystemen, gebaseerd op gigantische datastromen, beter geïnformeerd over ons zijn en betere beslissingen voor ons kunnen nemen, dan we zelf doen. De gevolgen daarvan kunnen we nauwelijks inschatten. De onttroning van de menselijke rede? De machtsgreep van de artificiële intelligentie ? Robotten die ons tot slaaf maken? Ik betwijfel dat. Wel moeten we waken dat artificiële intelligentie gebruikt wordt om de mensheid te dienen. Dat is een uitdaging, maar geen onmogelijke.”

In de tweede aflevering van De inzichten van… is dokter Marleen Temmerman te gast.

In de tweede aflevering van De inzichten van… is dokter Marleen Temmerman te gast. Ze krijgt ook wel eens de naam “Mama Daktari” want ze is naast de eerste vrouwelijke professor gynaecologe ook de eerste vrouwelijke directeur bij World Health Organisation. In het najaar is het de beurt aan professor Wim Distelmans. Hij wilde eigenlijk filmregie studeren worden maar door de film MASH van Robert Altman koos hij voor geneeskunde. Hij is oncoloog en heeft van het tot stand komen van een beleid voor “waardig sterven” zijn levenswerk gemaakt.

Hoe vind je de juiste balans in je leven, wie zijn je leermeesters, wat is je drijfveer, en wat zal de bilan zijn op het einde van je leven ? Dit en meer inzichten vier keer per jaar in het nieuwe programma De inzichten van…

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu