Wereldhumanismedag

21 juni

 

Op 21 juni, de langste dag van het jaar, worden de waarden van het humanisme wereldwijd gevierd. Het is een dag van de rede, een dag van het denken.

Wereldhumanismedag is nog een jonge feestdag. Zo vierden verschillende groepen humanisten in de Verenigde Staten en Europa al een humanistische feestdag sinds de jaren 80. Maar dit werd niet gevierd op dezelfde dag. 

Binnen Humanists International rijpte het idee voor een jaarlijkse internationale humanistische feestdag. Begin jaren 90 werd men het eens over de datum: 21 juni, de dag ​ van de zomerzonnewende. Naar aanleiding van deze dag worden er allerlei acties en campagnes op touw gezet om de waarden van het humanisme extra in de kijker te plaatsen. Ook in Vlaanderen en Brussel wordt Wereldhumanismedag jaarlijks met verschillende activiteiten en evenementen gevierd. 

21 juni in 2020 

Dit jaar zal Wereldhumanismedag er anders uitzien. De eerste helft van 2020 leefden we door de coronacrisis in onzekerheid. Maar die onzekerheid maakte al gauw plaats voor solidariteit, betrokkenheid en verbondenheid. ​ 

21 juni 2020 zal, via digitale weg, in het teken staan van het herdenken van slachtoffers van COVID-19. De vrijzinnig humanistische levensbeschouwing wil de nabestaanden een hart onder de riem steken en aan alle kwetsbare groepen tonen dat we ze niet vergeten zijn.

Virtueel herdenkingsmoment 

Op zondag 21 juni 2020 roepen we op tot een internationaal moment van troost en herdenking voor al wie deze tijd niet, of niet goed is doorgekomen. Freddy Mortier, voorzitter van deMens.nu, brengt een boodschap over solidariteit, mentale weerbaarheid en de waarden van het vrijzinnig humanisme tijdens de COVID-19-maatregelen. Esther Meuwis, vrijzinnig humanistisch consulent, leest een gedicht voor. Daarna kan je ook genieten van onze hymne 'De gedachten zijn vrij' gebracht door het VUBorkest onder leiding van Jurgen Wayenberg en sopraan Deborah Cachet als soliste.  Kijk hier

Coronaverhalen 

Voor mensen, door mensen. Er was weinig sociaal contact in coronatijd. Elkaar missen, was het gevoel dat overheerste. Wat speelde er zich af achter gesloten deuren? Hoe hebben mensen deze periode beleefd? ​ In coronaverhalen blikken mensen terug op hun leven tijdens deze bizarre periode. Wat waren de donkere momenten en waren er ook lichte momenten? Kijk en luister naar hun verhalen.

Bloem van een mens (uitdeelactie)

Naar aanleiding van Wereldhumanismedag worden in de hele provincie Antwerpen via de huizenvandeMens en met de hulp van vele vrijwilligers duizenden mensen in zorginstellingen in de bloemetjes gezet.

 In Limburg zetten de Ontmoetingscentra en huizenvandeMens de mensen en diensten uit hun regio in de bloemen door hen symbolische ‘bloemzaadkaartjes’ of een ander geschenk te bezorgen. HuisvandeMens Hasselt zet een actie op waarbij mensen andere mensen kunnen nomineren om een boeketje bloemen te ontvangen. 

Protect Humanists at Risk 

Ook de internationale werking wordt onder de aandacht gebracht. Humanists International lanceert een crowdfunding campaign om de mensenrechten wereldwijd te steunen. ​ ​ 

Meer weten?

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu