Wereldlichtjesdag

Kaarsjes branden voor overleden kinderen

Op zondag 11 december 2022 is het Wereldlichtjesdag.

Wereldlichtjesdag, het branden van een kaarsje op de tweede zondag van december om overleden kinderen te herdenken, ontstond in 1997 in de Verenigde Staten. Het initiatief waaide over naar Europa en is ondertussen ook in Vlaanderen ingeburgerd.

Twaalf huizenvandeMens organiseren, soms in partnerschap met andere organisaties, op 11 december een herdenkingsmoment voor overleden kinderen. Omgaan met verlies is immers een belangrijk thema binnen de vrijzinnig humanistische dienstverlening.

Wereldlichtjesdag is een moment waarop er tijd en ruimte wordt gegeven aan verdriet. Mensen vinden troost in het samenzijn. Het kan een rustmoment, een stapsteen op de weg van rouw en op de weg naar de toekomst zijn.

Zowel in Antwerpen, Brugge, Diksmuide, Eeklo, Genk, Gent, Ieper, Kortrijk, Lommel, Mol, Roeselare als Ronse komen tientallen mensen samen en steken ze symbolisch om 19 uur een kaarsje aan. Dit wordt begeleid met muziek, poëzie en een ingetogen moment van stilte.

Vorig jaar bereikten de huizenvandeMens tijdens Wereldlichtjesdag, rekening houdend met de toen heersende coronamaatregelen, meer dan 1000 mensen.

 

Meer info over de lokale initiatieven op www.demens.nu/wereldlichtjesdag

 

 

In het huisvandeMens kunnen mensen terecht voor vrijzinnig humanistische plechtigheden, gesprekken over levensvragen, zingeving en zelfbeschikking, gemeenschapsvormende activiteiten en vrijwilligerswerk. Ze vinden er er ook informatie over waardig levenseinde en wilsbeschikkingen, levensbeschouwelijke onderwerpen, lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd, en de waarden van het vrijzinnig humanisme.

 

Meer info over deMens.nu en het huisvandeMens

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over deMens.nu

deMens.nu vertegenwoordigt Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel. Het is een koepelvereniging van vrijzinnig humanistische verenigingen, huizenvandeMens en ontmoetingscentra. Samen met Centre d’Action Laïque (CAL) vertegenwoordigt deMens.nu de vrijzinnige humanistische gemeenschap in België. deMens.nu is lid van Humanists International en van European Humanist Federation (EHF).

Neem contact op met

Brand Whitlocklaan 87 bus 9 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

027358192

[email protected]

demens.nu